Konkurencija je važna!

Analiza konkurencije danas je neophodna kako bi vaše poslovanje bilo uspješno. Važno je odlično poznavati konkurente i njihov način rada, sa ciljem neutralisanja eventualnih prijetnji koje dolaze sa te strane.

Zahvaljujući izobilju ponuda, kao i ogromnom broju različitih informacija koje lako dopiru do potrošača, tržišna borba nikada nije bila složenija i nemilosrdnija. Danas se ne suočavate isključivo sa lokalnom konkurencijom, već imate direktne konkurente iz svih dijelova svijeta.

Gdje i kako prikupiti informacije o konkurentima

Na njihovim internet stranicama. Tu možete dobiti neophodne informacije o korporativnim vrijednostima, organizaciji prodajne i postprodajne mreže, sjedištu i poslovnim jedinicama. Kompanije vrlo često daju i detaljan prikaz proizvoda, a ponekad i kompletne kataloge sa proizvodnim i prodajnim asortimanom.

Konkurencija je važna jer potiče poduzeća na inovacije i poboljšanje svoje ponude kako bi pridobili što veći broj kupaca. Konkurencija također pomaže u održavanju cijena na razini koja je prihvatljiva za kupce. Kada postoji konkurencija, poduzeća su prisiljena smanjiti cijene kako bi bila konkurentna na tržištu. Konkurencija također potiče poduzeća da poboljšaju kvalitetu svojih proizvoda i usluga kako bi se razlikovali od konkurencije.

Zdrava konkurencija podrazumijeva timski duh i doprinos članova nekoj grupi. Kada postoji zdrava konkurencija, pojedinac želi uspjeti, ali se isto tako raduje uspjehu drugih. Njegov natjecateljski duh proizlazi iz razvojnog mindseta i koristi ga na pozitivan način kako bi pomogao svom timu da ostvare zajedničke ciljeve.

Zdrava konkurencija se može postići na nekoliko načina. Prvo, važno je da se svi natječu na fer i pošten način. Drugo, važno je da se svi natječu u skladu s pravilima i propisima. Treće, važno je da se svi natječu u skladu s etičkim standardima. Četvrto, važno je da se svi natječu u skladu s ciljevima organizacije.